Hoe verloopt een re-integratie traject?

Werkwijze

Een re-integratietraject bij SMC ConAct

Wanneer we een programma starten, gaan we een ruime periode intensief samenwerken. Het programma wordt op maat voor jou samengesteld. De duur en intensiteit van een programma verschilt per persoon. Ieder programma doorloopt 6 fases:

Image

Fase 1: Kennismaking

Wie zijn wij en wie ben jij? Tijdens deze fase leren we elkaar kennen en heb jij mogelijkheid om even rond te kijken in de organisatie en je vragen te stellen. Als we gaan starten zul je hier een flinke tijd intensief zijn. Dan is het wel zo fijn als je je prettig voelt waar je bent.

Lijkt het je wat? Dan gaan we naar de volgende fase.

Vind je het niets? Ook dat kan! Het is beter om daar in het begin achter te komen, dan wanneer we al met het programma gestart zijn.

Image

Fase 2: Intake

De patiëntcoördinator en medisch specialist brengen samen met jou je hulpvraag in kaart. Er worden vragenlijsten afgenomen en er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Alle informatie wordt verzameld zodat we een zo volledig mogelijk beeld hebben van de uitgangssituatie. Hebben we nog extra informatie nodig? Dan vragen we die op. Ook kunnen we eventueel aanvullend onderzoek aanvragen zoals een foto of een MRI.

De vraag die centraal staat: Is een volledig traject voor jou op dit moment de juiste route? Wanneer dit het geval is gaan we door naar de assessmentfase.

Image

Fase 3: Assessment

Het team is inmiddels op de hoogte van je komst. Ieder discipline gaat uitgebreid met je kennismaken. In deze fase worden diverse testen en vragenlijsten afgenomen. Wat is de situatie nu? Welke doelen zijn haalbaar en in welke periode? Zo stellen we de doelen samen op. Wellicht verandert er nog één en ander gedurende het traject, maar zo hebben we een goede start. We nemen hiervoor ongeveer 2 à 3 weken de tijd.

We hebben nu concrete doelen. Alle neuzen staan dezelfde kant op en we kunnen door naar de volgende fase.

Image

Fase 4: Behandeltraject

Het team heeft met elkaar en met jou de doelen doorgenomen. We gaan nu samen aan de slag om die doelen te bereiken. De inhoud van het programma is helemaal afgestemd op jouw hulpvraag en behoeftes. Echt een programma op maat dus. Reken op ongeveer 3 dagdelen per week aanwezigheid.

Gedurende het traject zorgen wij dat er geschakeld wordt tussen de verschillende partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je HR-manager, de arbeidsdeskundige, je werkgever of de bedrijfsarts. Dit doen we op het moment dat opbouw naar werk weer aan de orde is. Door samen goed te overleggen zitten we op één lijn en is kans op succesvolle re-integratie het grootst.

Misschien kun je je bij de tussenevaluatie nog niet voorstellen dat je het ooit zonder het behandelteam moet doen. Rustig aan… wij (en jij) nemen uitgebreid de tijd om je goed te begeleiden naar zelfstandigheid. Je zult zien dat bij de tweede fase van het traject steeds wat meer initiatief bij jou wordt gelegd. De therapie is nog zeer intensief, maar je gaat al steeds meer zaken zelf thuis en in ons centrum oefenen.

Image

Fase 5: Outtake

Inmiddels ben je al een maand of 4 bij ons bezig met het traject. Je kent de route, de therapeuten en artsen. Waarschijnlijk zijn ook de dames bij de planning je niet onbekend en misschien kijk je al wel uit naar het einde van het programma.

Bij de outtake nemen we testen en vragenlijsten af. Ook creëren we een vangnet. Je gaat het nu zelf doen, maar we zijn er nog steeds voor je! We maken 1 of 2 afspraken met de therapeuten na een aantal weken of maanden om te zien hoe het gaat. Het is altijd prettig om van jou te horen hoe het loopt, en jij hebt dan vast zelf ook nog wat vragen.

Image

Fase 6: Afronding

Je bent niet zomaar bij ons weg!

De komende 6 maanden zien we je 1 keer in de week voor het volgen van een paramedische sportles. Je sport hier onder begeleiding van de fysiotherapeut. Goed om je bereikte resultaat bij te houden, en ook een aanspreekpunt voor je vragen. Mocht de drempel om ons te bellen te groot zijn, dan kun je altijd de fysio even aanspreken met een vraag. Zo houden we nog een half jaar de vinger aan de pols, voor we je helemaal loslaten.